Waarom slakken je tuin zo aantrekkelijk vinden (en hoe je ze verjaagt)

Slakken zijn net ongewenste gasten op een tuinfeest: ze komen onaangekondigd, vreten alles op en laten een slijmerig spoor achter. Maar waarom zijn ze zo dol op jouw tuin? En belangrijker nog: hoe krijg je ze op een vriendelijke (of iets minder vriendelijke) manier weer weg? Tijd voor een duik in de wereld van deze glibberige veelvraten. Geen zorgen, dit wordt leuk.

Slakken houden van luxe en jij biedt het buffet

Slakken zijn best kieskeurige eters, maar als je tuin eruitziet als een vijfsterrenrestaurant voor bladeters, dan snap je wel dat ze massaal aanschuiven. Denk aan jonge blaadjes, mals groen, hosta’s (hun Michelin-ster), en vochtige plekjes waar ze lekker kunnen chillen zonder uit te drogen.

Ze zijn vooral ’s avonds actief. Waarom? Omdat het dan lekker vochtig is en ze niet uitdrogen. Een beetje zoals wij op een terras bij zonsondergang. En als je dan ook nog eens je planten ’s avonds water geeft, dan is het happy hour voor slakken. Dus misschien moet je die gieter eens wat eerder op de dag pakken.

 

Slakken ruiken je tuin als een pizzeria op zaterdagavond. Ze volgen geursporen en slijm van andere slakken. Heb je er één, dan volgen er snel meer. Net als bij insectenlarven trouwens: daar kun je trouwens handig hoe emelten bestrijden opzoeken als je dat probleem ook hebt. Zo blijft je tuin hopelijk geen all-you-can-eat buffet.

De natuurlijke vijanden zijn je beste vrienden

Slakken hebben, net als wij allemaal, dingen waar ze een hekel aan hebben. Denk aan zonlicht, scherpe randjes, en… aaltjes! Ja hoor, die microscopisch kleine nematoden zijn misschien wel de helden van de tuin. Ze kruipen in de larven van de naaktslakken en ruimen ze netjes op, zonder dat je zelf met je zaklamp op pad moet.

Daarnaast zijn egels, vogels en zelfs kikkers je tuinbuddies in de strijd tegen slijmerige invasies. Egels zijn echte fans van slakkenhapjes, dus als je wat hoekjes in je tuin wild laat, nodig je deze schattige roofdieren uit. Gratis beveiliging, gewoon met stekels.

En dan heb je nog de mens. Jij dus. Wil je zelf aan de slag met het slakken bestrijden, dan zijn er een paar tactieken: biervallen (ja echt), koperen ringen rond je planten of koffiedik strooien. Slakken houden net zo weinig van cafeïne als van ochtendhumeur. Geen idee waarom, maar het werkt.

Slim tuinieren zorgt voor minder slijmsporen

Tijd voor een klein beetje strategie. Als je je tuin slim inricht, geef je slakken veel minder kansen. Begin met het kiezen van planten die slakken niet lekker vinden. Lavendel, varens, salie en geraniums zijn prima afknappers voor de gemiddelde slak. Denk aan het samenstellen van je tuin als een afspeellijst zonder hun favoriete nummers.

Ook belangrijk: zorg dat je tuin niet te nat is. Geef liever ‘s ochtends water zodat alles weer opdroogt tegen de avond. Slakken haten droogte, dus geef ze geen wellness-spa om in te badderen. En maak het hen fysiek onaangenaam: strooi grind of gebroken schelpen rond je planten. Slakken glijden daarover alsof jij op blote voeten over legoblokjes loopt.

Let ook op waar je je composthoop legt. Die warme, vochtige plek is een soort love hotel voor slakken. Zet ‘m liever ergens waar je hun geknuffel niet ziet, en zorg dat het goed afgesloten is. Je hoeft ze geen honeymoon suite aan te bieden.

Waarom ze altijd je mooiste planten kiezen

Slakken hebben smaak. Ze gaan recht op je mooiste bloemen en jongste zaailingen af. Net alsof ze je tuin expres willen saboteren. Het lijkt haast persoonlijk, maar dat is het natuurlijk niet – hun smaakpapillen zijn gewoon ingesteld op sappige texturen en malsheid. Alles wat jij met liefde kweekt, vinden zij ook top.

Zaailingen zijn het meest kwetsbaar, omdat hun blaadjes nog dun zijn en boordevol sap zitten. Het is alsof je een babyworteltje serveert aan een gourmetclub. Wat je kunt doen? Gebruik slakkenkragen, of zet de jonge plantjes tijdelijk in verhoogde bakken tot ze wat sterker zijn. Zo geef je ze een voorsprong.

Ook helpt het om je tuin regelmatig te checken. Vooral na een regenbui of in de vroege ochtend. Zie je slijmsporen? Grote kans dat er ergens een slak met een volle buik ligt uit te buiken onder een steen. Trek dan even je handschoenen aan en geef hem een enkeltje ver weg. Zonder retour.

Als je al die tips toepast, wordt je tuin hopelijk weer van jou, in plaats van het eetfestijn van de week voor de glibberbrigade. Zin in nog meer tuintips? Vraag het maar gerust!

Foto van Kim
Kim

Ik ben Kim, een veelzijdige schrijver met een passie voor het verkennen van uiteenlopende onderwerpen. Mijn werk varieert van diepgaande analyses tot toegankelijke, informatieve stukken die lezers inspireren en informeren. Door mijn nieuwsgierige aard en brede interesse in verschillende vakgebieden, blijf ik voortdurend leren en groeien in mijn vak. Ik streef ernaar complexe thema's begrijpelijk te maken en kennis op een boeiende manier over te brengen. Schrijven is voor mij meer dan werk; het is een manier om mensen te verbinden en inzichten te delen. Met elke nieuwe opdracht zoek ik naar frisse perspectieven en originele invalshoeken.

Dit artikel delen